Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
EMG
HUNOR 121 (2)
1976
MBO
Exakt 40
1978

Sinclair Cambridge Programmable

Rövid története
Sir Clive Sinclair merőben szokatlan technikai újdonságaival folyamatosan megdöbbentette a szakemberek mellett az átlagembert is. Minden elképzelése a miniatűr méretek körül forgott, legfontosabb célja ezen felül a mindenki számára megfizethető árszint elérése volt. 1962-ben pénzérme méretű erősítőt, egy évvel később gyufáskatulya méretű rádiót hozott forgalomba. A rádiók sorát 1972. augusztusában a Sinclair Executive nevű mini zsebszámológépe törte meg, mely elektronikájában nemigen különbözött a már egy éve forgalomban lévő társaitól, azonban a méretében és kivitelében merőben új készülék széleskörű elismerést vívott ki megálmodójának. Egy évvel később jelent meg a Cambridge, mely éppen csak annyival volt vastagabb elődjénél, hogy a működtetésére szolgáló négy AAA méretű szárazelem elférjen benne. A típus készre szerelt változata mellett készlet formájában (kit) is kapható volt, melyet ügyesebb kezek otthon is össze tudtak szerelni. A típusból hamar család lett, novemberben memóriával szerelt változata jelent meg, ezt később tudományos, majd programozható utódai követték. A Cambridge Programmable megjelenésekor a világ legolcsóbb és legkisebb méretű programozható tudományos zsebszámológépe volt.

A Cambridge alapmodellje könnyen kezelhető volt, a konstrukció változatlanul hagyásával készült Programmable típus azonban - a temérdek funkció 19 billentyűre történő, egyébként igen bravúros összezsúfolásának eredményeképp - már egy igen szokatlan, körülményesen használható miniszámológép lett. A brit összeszerelésű gép processzora és kijelzővezérlő áramköre, valamint kijelzője a National Semiconductor gyártmányai, ezeken felül mindössze egyetlen kondenzátort tartalmaz, áramforrásul pedig 9V-os elemet használ.

A Cambridge Programmable az USÁ-ban is forgalomba került - EC-4001 típusjelzéssel -, mint a Radio Shack üzletlánc sajátmárkás terméke.

Gyártó:Sinclair Radionics Ltd. (Nagy-Britannia)
Gyártási év:1977
Méret:5,1×11,2×2,3 cm
Tömeg üzemkészen:96 g
Jelleg:programozható tudományos
Kapacitás:8/5+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
8+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:NSC MM5799N
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 zárójel (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetika nélkül)
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú)
Kijelző:9 digites LED (NSC NSA0098)
Tápellátás:9V elem vagy adapter
Programozási mód:billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:36 billentyűlenyomás
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. 59.997798*
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 2.775943E-70*

Cambridge Programmable

A Programmable belülről 1.

A Programmable belülről 2.
Részletes leírás
A számológép algebrai logika szerint működtethető, az alapműveletek elvégzése nem is okozhat gondot. Mivel a különböző függvények gombjai mellett a programozási funkciókat is a rendelkezésre álló 19 billentyűvel kellett elérhetővé tenni, szokatlan megoldásokat alkalmaztak. A legfontosabb, hogy az egyes billentyűk fölé írt funkciókat a ▲/▼ billentyű egyszeri, míg az alá írt funkciókat a ▲/▼ billentyű kétszeri lenyomásával kell kezdeni. A ▲/▼ billentyű harmadik lenyomására az alapállapot áll vissza, azaz újfent a billentyűk elsődleges funkcióit érhetjük el. Így pl. az ex függvény a ▲/▼ ▲/▼ ex lenyomásával végezhető el.

A számok bevitelekor a tizedespontot a ./EE/- billentyűvel írhatjuk be. Ugyanezen billentyű szolgál az exponenciális alakban megadott számok kitevőjének (karakterisztikájának) megadására is. Egész mantissza esetén a ./EE/- gombot kétszer kell lenyomnunk az exponens beírásához. A ./EE/- billentyű harmadik lenyomására az exponens előjelét negatívra állítja, minden további lenyomása pedig hatástalan. Fontos, hogy a +/- funkció (▲/▼ ▲/▼ +/-) mindig a mantissza előjelét váltja. Pl. a -2.3×10-17 beírása a következő: 2 ./EE/- 3 ▲/▼ ▲/▼ +/- ./EE/- 17 ./EE/-.

A konstanskezelés is szokatlan: az = lenyomására nem, csupán az alapműveleti billentyűk egymás utáni lenyomására végződik el a korábban előírt művelet a kijelzőregiszter tartalmával. Ezekre figyelmeztet a műveleti billentyűk alatt látható szürke felirat. Pl. a 2 + + ÷ = eredménye 0.125, értelmezése: 2 + (2 =) 2x 1/x. Az = billentyű - mint látjuk - ugyanazt végzi el, mint az adott műveleti billentyű ismételt lenyomással.

A tudományos számológépeknél megszokott egyéb függvények a szokott módon működnek, annyi kikötéssel, hogy a trigonometrikus függvények argumentumát mindig radiánban kell megadnunk. A fokokból radiánba és vissza történő átváltást a gép a ▲/▼ ▲/▼ D→R, ill. R→D billentyűzésre automatikusan elvégzi.

A gép egyszintű zárójelezést támogat, mind a nyitó, mind pedig a záró zárójel beírása a ▲/▼ () billentyűkkel történik.

A Cambridge Programmable-nek mindössze egyetlen memóriaregisztere van, beírás az ▲/▼ sto, kiolvasás az ▲/▼ rcl billentyűzéssel történik. A kijelző- és a memóriaregiszter cseréje a ▲/▼ ▲/▼ MEx lenyomásával végezhető el.

A gép programozása Learn üzemmódban történik, amelybe a ▲/▼ learn lenyomásával léphetünk be. A kijelzés elég szokatlan, de az áramkör végtelen egyszerűsítésének eredményeként az exponenciális kijelzés szabályainak felel meg: a karakterisztika az aktuális programlépés számát, a mantissza egészrésze pedig az ott tárolt billentyű azonosítóját mutatja. A tíz számbillentyű azonosítója az adott szám, a többi programozható billentyű azonosítója a billentyű alatt, kék színnel feliratozva látható: A - ▲/▼, F - -, E - +, - - =, . - ×, G - ÷. Programbeíráskor az éppen lenyomott billentyű kódja nem látható, mivel a gép automatikusan egy lépéssel előrébb lép. Maximum 36 lépésből álló programot írhatunk a gépbe. Programírási üzemmódból a C/CE billentyű lenyomásával léphetünk ki. Új program beírásához először a programszámlálót kell nullázni (▲/▼ ▲/▼ go to 00), hogy a 0. számú programlépésnél kezdhessük a programozást, majd a ▲/▼ learn billentyűkkel léphetünk be a Learn üzemmódba.

A program ellenőrzéséhez lépjünk ki a programozási üzemmódból (C/CE), nyomjuk le a ▲/▼ ▲/▼ go to 00 billentyűket, lépjünk vissza Learn üzemmódba (▲/▼ learn), majd a ▲/▼ step billentyűkkel lépésenként kijelezve a programot, végig tudjuk nézni a beírt billentyűkódokat.

A minél tömörebb programok előállíthatóságához nagymértékben hozzájárul, hogy programíráskor minden billentyű a fölé írt funkciónak megfelelően működik (a 7-es gomb lenyomására a sin funkció hajtódik végre futtatáskor), így ezek mindössze egyetlen programlépésnyi helyet foglalnak a programban. A billentyűk alá írt funkciók pedig a ./EE/- () lenyomásával érhetők el, így ezek két programlépésnyi helyet foglalnak a tárban. Ha számok beírására van szükség, az ./EE/- ChN/# billentyűk lenyomása szükséges. A számbeírás végét az alapműveleti billentyűk, illetve az = billentyű jelzi. Ha nem nyomjuk le valamelyiket, nem tudjuk elérni sem a másodlagos, sem a harmadlagos funkciókat. Például a sin(0.8) programozása: ./EE/- ChN/# 0 ./EE/- 8 = sin.

A programban feltétlen és feltételes ugrások elhelyezésére is van lehetőség: egy adott számú lépésre a go to utasítással ugorhatunk: a ./EE/- go to lenyomása után két számbillentyűvel kell megadnunk az ugrási címet. Hasonlóan működik a go if neg utasítás is, annyi különbséggel, hogy végrehajtásakor a megadott címre történő ugrás csak akkor történik meg, ha a kijelzőregiszter tartalma (a kijelzett szám) negatív.

A program végét mindenképpen meg kell jelölnünk a stop utasítással, különben a végrehajtás végtelen ciklusban történik, ugyanis a gép a 36. (35. számú) utasítás végrehajtása után automatikusan újrakezdi a programot az 1. (00. számú) lépéssel.

A program indítása a RUN billentyűvel történik.

Mindezek illusztrálására álljon itt egy mintaprogram, mely a megadott sugarú kör területét számítja ki a T=r2π képlet alapján:
LépésBillentyűKijelzés ellenőrzéskor
00×..0000 00
01=-.0000 01
02×..0000 02
03./EE/-A.0000 03
04ChN/#3.0000 04
0533.0000 05
06./EE/-A.0000 06
0711.0000 07
0814.0000 08
0911.0000 09
1015.0000 10
1119.0000 11
1212.0000 12
13=-.0000 13
14stop (0)0.0000 14

Hasonlók a gyűjteményben
HT
TK-891
1975
facebook: arithmomuseum
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.