Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Omron
88
1975
Casio
Mini CM-604
1973-74

Accuron 600

Rövid története
A hetvenes évek első éveiben, a mindenki számára elérhető árú zsebszámológépek előállításánál igen erős verseny alakult ki: főleg a japánok állítottak elő igen nagy számban hat- vagy még kevesebb számjegy kapacitású kalkulátorokat, de ebbe a versenybe a National Semiconductor is beszállt 1974-ben: az általuk készített chippel minden idők legegyszerűbb felépítésű, legprimitívebb számológépét lehetett megépíteni: hat számjegy kijelzésére volt képes, de a tizedestörteket nem tudta kezelni, ezért tizedespont billentyűje sem volt. A Hewlett-Packard gépeihez hasonlóan fordított lengyel logikával számolt, de külön ENTER billentyűje nem volt, ezt a + gomb helyettesítette. Sok hiányossága mellett említést érdemel, hogy a negatív számokat rendben kezelte és a téves billentyűzést javítandó, CE funkcióval is rendelkezett: a C billentyű a kétszintű veremtár X regiszterét törölte, és az Y regiszter tartalmát léptette a helyébe.

A National Semiconductor maga is gyártott ezzel a chippel épült típusokat, melyek az USÁ-ban kapható legolcsóbb gépeknek számítottak, áruk nagyjából fele volt az alapműveletes, nyolc számjegyes típusokénak. Az első, 600-as típus érdekessége volt, hogy egy kapcsolóval egy tizedespontot lehetett bekapcsolni a negyedik számjegy után, így viszont — mivel a gép továbbra sem számolt törtrészt — a szorzások és osztások hibás eredményeket adtak. A későbbi típusokból így ez a funkció kikerült.

A chip felhasználásával igen sok cég épített hatjegyű számológépet, ilyen volt például a maláj Accuron 600-as típusa is.

Gyártó:Accuron Company (Malajzia)
Gyártási év:1975
Méret:5,8×10,4×2,1 cm
Tömeg üzemkészen:n.a.
Jelleg:alapműveletes
Kapacitás:6 számjegy (bevitel)
6 (5) számjegy (kijelzés)
6 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:RPN
CPU:NSC MM5736N
Regiszterek:2 általános
Jellemzők:Fixfixpontos számkijelzés: a felsorolt számoknak megfelelő számú tizedesjegyek kijelzése (0)
Kijelző:6 digites LED (NSC A1166)
Tápellátás:9V elem

Accuron 600

A 600-as belseje
Hasonlók a gyűjteményben
Toshiba
BC-602L
1974
Ventron
VT-600
1973
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.