Virtuális számológép-múzeum
Menü
C/CE
Számológépek
Logarlécek
Egyéb
Gyártók
Keresés
Switch to English
Vissza az albumba
Casio
fx-202P
1977-78
HT
PTK-1060
1977

Sinclair Cambridge Programmable

Rövid története
Sir Clive Sinclair merőben szokatlan technikai újdonságaival folyamatosan megdöbbentette a szakemberek mellett az átlagembert is. Minden elképzelése a miniatűr méretek körül forgott, legfontosabb célja ezen felül a mindenki számára megfizethető árszint elérése volt. 1962-ben pénzérme méretű erősítőt, egy évvel később gyufáskatulya méretű rádiót hozott forgalomba. A rádiók sorát 1972. augusztusában a Sinclair Executive nevű mini zsebszámológépe törte meg, mely elektronikájában nemigen különbözött a már egy éve forgalomban lévő társaitól, azonban a méretében és kivitelében merőben új készülék széleskörű elismerést vívott ki megálmodójának. Egy évvel később jelent meg a Cambridge, mely éppen csak annyival volt vastagabb elődjénél, hogy a működtetésére szolgáló négy AAA méretű szárazelem elférjen benne. A típus készre szerelt változata mellett készlet formájában (kit) is kapható volt, melyet ügyesebb kezek otthon is össze tudtak szerelni. A típusból hamar család lett, novemberben memóriával szerelt változata jelent meg, ezt később tudományos, majd programozható utódai követték. A Cambridge Programmable megjelenésekor a világ legolcsóbb és legkisebb méretű programozható tudományos zsebszámológépe volt.

A Cambridge alapmodellje könnyen kezelhető volt, a konstrukció változatlanul hagyásával készült Programmable típus azonban - a temérdek funkció 19 billentyűre történő, egyébként igen bravúros összezsúfolásának eredményeképp - már egy igen szokatlan, körülményesen használható miniszámológép lett. A brit összeszerelésű gép processzora és kijelzővezérlő áramköre, valamint kijelzője a National Semiconductor gyártmányai, ezeken felül mindössze egyetlen kondenzátort tartalmaz, áramforrásul pedig 9V-os elemet használ.

A Cambridge Programmable az USÁ-ban is forgalomba került - EC-4001 típusjelzéssel -, mint a Radio Shack üzletlánc sajátmárkás terméke.

Gyártó:Sinclair Radionics Ltd. (Nagy-Britannia)
Gyártási év:1977
Méret:5,1×11,2×2,3 cm
Tömeg üzemkészen:96 g
Jelleg:programozható tudományos
Kapacitás:8/5+2 számjegy (bevitel és kijelzés)
8+2 számjegy (belső pontosság)
Működési mód:algebrai
CPU:NSC MM5799N
Regiszterek:2 általános (művelet-tárolással)
1 konstans (művelet-tárolással)
1 zárójel (művelet-tárolással)
1 memória (aritmetika nélkül)
Jellemzők:+/-előjelváltás (negatív számok közvetlen beírása) Flebegőpontos számkijelzés Scitudományos (exponenciális) számkijelzés Sqrnégyzetgyökvonás trigtrigonometrikus függvények (sin, cos, tg és ezek inverzei: arc sin, arc cos, arc tg) logexponenciális és logaritmusfüggvények (10-es és e-alapú)
Kijelző:9 digites LED (NSC NSA0098)
Tápellátás:9V elem vagy adapter
Programozási mód:billentyűkód-tárolású
Programkapacitás:36 billentyűlenyomás
Teszteredmények:trigonometriai:az arcsin(arccos(arctg(tg(cos(sin(60°)))))) eredménye, referenciaérték: 60. 59.997798*
exponenciális:a 0.999160000 eredménye, referenciaérték (első 14 jegye): 3.0068804206375×10-70 2.775943E-70*

Cambridge Programmable

A Programmable belülről 1.

A Programmable belülről 2.
Részletes leírás
A számológép algebrai logika szerint működtethető, az alapműveletek elvégzése nem is okozhat gondot. Mivel a különböző függvények gombjai mellett a programozási funkciókat is a rendelkezésre álló 19 billentyűvel kellett elérhetővé tenni, szokatlan megoldásokat alkalmaztak. A legfontosabb, hogy az egyes billentyűk fölé írt funkciókat a ▲/▼ billentyű egyszeri, míg az alá írt funkciókat a ▲/▼ billentyű kétszeri lenyomásával kell kezdeni. A ▲/▼ billentyű harmadik lenyomására az alapállapot áll vissza, azaz újfent a billentyűk elsődleges funkcióit érhetjük el. Így pl. az ex függvény a ▲/▼ ▲/▼ ex lenyomásával végezhető el.

A számok bevitelekor a tizedespontot a ./EE/- billentyűvel írhatjuk be. Ugyanezen billentyű szolgál az exponenciális alakban megadott számok kitevőjének (karakterisztikájának) megadására is. Egész mantissza esetén a ./EE/- gombot kétszer kell lenyomnunk az exponens beírásához. A ./EE/- billentyű harmadik lenyomására az exponens előjelét negatívra állítja, minden további lenyomása pedig hatástalan. Fontos, hogy a +/- funkció (▲/▼ ▲/▼ +/-) mindig a mantissza előjelét váltja. Pl. a -2.3×10-17 beírása a következő: 2 ./EE/- 3 ▲/▼ ▲/▼ +/- ./EE/- 17 ./EE/-.

A konstanskezelés is szokatlan: az = lenyomására nem, csupán az alapműveleti billentyűk egymás utáni lenyomására végződik el a korábban előírt művelet a kijelzőregiszter tartalmával. Ezekre figyelmeztet a műveleti billentyűk alatt látható szürke felirat. Pl. a 2 + + ÷ = eredménye 0.125, értelmezése: 2 + (2 =) 2x 1/x. Az = billentyű - mint látjuk - ugyanazt végzi el, mint az adott műveleti billentyű ismételt lenyomással.

A tudományos számológépeknél megszokott egyéb függvények a szokott módon működnek, annyi kikötéssel, hogy a trigonometrikus függvények argumentumát mindig radiánban kell megadnunk. A fokokból radiánba és vissza történő átváltást a gép a ▲/▼ ▲/▼ D→R, ill. R→D billentyűzésre automatikusan elvégzi.

A gép egyszintű zárójelezést támogat, mind a nyitó, mind pedig a záró zárójel beírása a ▲/▼ () billentyűkkel történik.

A Cambridge Programmable-nek mindössze egyetlen memóriaregisztere van, beírás az ▲/▼ sto, kiolvasás az ▲/▼ rcl billentyűzéssel történik. A kijelző- és a memóriaregiszter cseréje a ▲/▼ ▲/▼ MEx lenyomásával végezhető el.

A gép programozása Learn üzemmódban történik, amelybe a ▲/▼ learn lenyomásával léphetünk be. A kijelzés elég szokatlan, de az áramkör végtelen egyszerűsítésének eredményeként az exponenciális kijelzés szabályainak felel meg: a karakterisztika az aktuális programlépés számát, a mantissza egészrésze pedig az ott tárolt billentyű azonosítóját mutatja. A tíz számbillentyű azonosítója az adott szám, a többi programozható billentyű azonosítója a billentyű alatt, kék színnel feliratozva látható: A - ▲/▼, F - -, E - +, - - =, . - ×, G - ÷. Programbeíráskor az éppen lenyomott billentyű kódja nem látható, mivel a gép automatikusan egy lépéssel előrébb lép. Maximum 36 lépésből álló programot írhatunk a gépbe. Programírási üzemmódból a C/CE billentyű lenyomásával léphetünk ki. Új program beírásához először a programszámlálót kell nullázni (▲/▼ ▲/▼ go to 00), hogy a 0. számú programlépésnél kezdhessük a programozást, majd a ▲/▼ learn billentyűkkel léphetünk be a Learn üzemmódba.

A program ellenőrzéséhez lépjünk ki a programozási üzemmódból (C/CE), nyomjuk le a ▲/▼ ▲/▼ go to 00 billentyűket, lépjünk vissza Learn üzemmódba (▲/▼ learn), majd a ▲/▼ step billentyűkkel lépésenként kijelezve a programot, végig tudjuk nézni a beírt billentyűkódokat.

A minél tömörebb programok előállíthatóságához nagymértékben hozzájárul, hogy programíráskor minden billentyű a fölé írt funkciónak megfelelően működik (a 7-es gomb lenyomására a sin funkció hajtódik végre futtatáskor), így ezek mindössze egyetlen programlépésnyi helyet foglalnak a programban. A billentyűk alá írt funkciók pedig a ./EE/- () lenyomásával érhetők el, így ezek két programlépésnyi helyet foglalnak a tárban. Ha számok beírására van szükség, az ./EE/- ChN/# billentyűk lenyomása szükséges. A számbeírás végét az alapműveleti billentyűk, illetve az = billentyű jelzi. Ha nem nyomjuk le valamelyiket, nem tudjuk elérni sem a másodlagos, sem a harmadlagos funkciókat. Például a sin(0.8) programozása: ./EE/- ChN/# 0 ./EE/- 8 = sin.

A programban feltétlen és feltételes ugrások elhelyezésére is van lehetőség: egy adott számú lépésre a go to utasítással ugorhatunk: a ./EE/- go to lenyomása után két számbillentyűvel kell megadnunk az ugrási címet. Hasonlóan működik a go if neg utasítás is, annyi különbséggel, hogy végrehajtásakor a megadott címre történő ugrás csak akkor történik meg, ha a kijelzőregiszter tartalma (a kijelzett szám) negatív.

A program végét mindenképpen meg kell jelölnünk a stop utasítással, különben a végrehajtás végtelen ciklusban történik, ugyanis a gép a 36. (35. számú) utasítás végrehajtása után automatikusan újrakezdi a programot az 1. (00. számú) lépéssel.

A program indítása a RUN billentyűvel történik.

Mindezek illusztrálására álljon itt egy mintaprogram, mely a megadott sugarú kör területét számítja ki a T=r2π képlet alapján:
LépésBillentyűKijelzés ellenőrzéskor
00×..0000 00
01=-.0000 01
02×..0000 02
03./EE/-A.0000 03
04ChN/#3.0000 04
0533.0000 05
06./EE/-A.0000 06
0711.0000 07
0814.0000 08
0911.0000 09
1015.0000 10
1119.0000 11
1212.0000 12
13=-.0000 13
14stop (0)0.0000 14

Hasonlók a gyűjteményben
HT
TK-891
1975
facebook: arithmomuseum
Design & HTML: Modulit Bt.
(C) www.arithmomuseum.com 2004-2017.